Ξεκούραση
Η κοινωνία μας επιβραβεύει τους ανθρώπους που συνεχώς δουλεύουν. Σίγουρα, αυτό κάποιες φορές είναι αναγκαίο, αλλά δεν μπορούμε συνέχεια να πιέζουμε τον εαυτό μας. Αυτό θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην υπερκόπωση και στο burnout. Αυτή η νοοτροπία είναι τοξική. Η ξεκούραση είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά σε απαιτητικές περιόδους.
Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας ώστε να έχουμε καλή ψυχική υγεία. Η άθληση, η χαλάρωση και η ξεκούραση είναι ζωτικής σημασίας για την καλή ψυχική υγεία.
Τι είναι το συσσωρευμένο στρες;
Το συσσωρευμένο στρες είναι αποτέλεσμα του καθημερινού στρες που συσσωρεύεται μέσα μας με τον καιρό. Κάποιες φορές μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε αυτό το στρες. Αλλά όταν συσσωρεύεται αρχίζουμε να νιώθουμε νευρικοί, να εκνευριζόμαστε εύκολα και να μην θέλουμε ανθρώπους γύρω μας. Αυτό είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν όλοι οι άνθρωποι και φυσικά υπάρχουν λύσεις, και μια από αυτές είναι η ξεκούραση.
Τι σημαίνει να ξεκουράζεται κάποιος;
Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύ σημαντικός. Μπορούμε να βγούμε για ένα περίπατο να καθαρίσει το μυαλό μας, να οδηγήσουμε με το αυτοκίνητο δίπλα στη θάλασσα. Να ζωγραφίσουμε ή να πάμε για ποδόσφαιρο. Μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε μας ξεκουράζει ψυχικά. Να πάμε για ψάρεμα, να ασχοληθούμε με την κηπουρική. Τι σας αρέσει να κάνετε; Τι θα κάνατε για τον εαυτό σας για να χαλαρώσετε;
Πρέπει να βάλετε τον ελεύθερο χρόνο στο πρόγραμμα σας. Έτσι, ο εγκέφαλος σας θα μπορεί να ξεκουραστεί. Αξίζετε να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας ώστε να έχετε καλή ψυχική υγεία.
Τι μπορεί να συμβεί όταν δεν ξεκουραζόμαστε;
- Ψυχικές ασθένειες: ο φόρτος εργασίας μπορεί να οδηγεί σε έντονο στρες. Χωρίς διαλείμματα δεν μπορούμε να αποδώσουμε σωστά. Και αυτό υπονομεύει την παραγωγικότητα μας.
- Προβλήματα υγείας: το άγχος συνδέεται με συγκεκριμένα σωματικά συμπτώματα όπως οι πονοκέφαλοι, οι ενοχλήσεις στο στομάχι. Η έλλειψη ξεκούρασης αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνει τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε.
- Burnout: το burnout είναι αποτέλεσμα της συναισθηματική και ψυχικής εξουθένωσης εξαιτίας του χρόνιου στρες. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αμφιβολίες για τον εαυτό, έλλειψη κινήτρου, και νευρικότητα.
- Έλλειψη χρόνου και ενέργειας για χόμπι: τα χόμπι αποτελούν πηγή χαράς και δημιουργικότητας. Νιώθουμε μια αίσθηση ικανοποίησης όταν φτιάχνουμε κάτι.
Η σημασία των διαλειμμάτων
Όταν πνίγεστε στη δουλειά μπορεί να έχετε πείσει τον εαυτό σας ότι δεν έχετε χρόνο για διαλείμματα. Όμως, τα διαλείμματα είναι ωφέλιμα για εσάς και τη δουλειά σας.
Αν και τα μικρά διαλείμματα στη διάρκεια της δουλειάς δεν έχουν την ίδια επίδραση όπως οι διακοπές, έχουν σημαντικά οφέλη. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα διαλείμματα μειώνουν το άγχος, ενισχύουν την απόδοση, αυξάνουν την ενέργεια και μειώνουν την εξάντληση.
Τα διαλείμματα στα οποία μιλάτε με τους συναδέλφους σας είναι πολύ ωφέλιμα. Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις επιτρέπουν να μοιράζεστε τις εμπειρίες σας και να νιώθετε μέλη μιας ομάδας.
Τα διαλείμματα είναι σημαντικά στην αντιμετώπιση του στρες, και αυτό με τη σειρά του βελτιώνει την απόδοση.
Τρόποι για να βάλετε τα διαλείμματα στη ρουτίνα σας
Όταν νιώθετε ότι η δουλειά σας πνίγει τότε κάτι δεν πάει καλά, μάλλον παραμελείτε τα διαλείμματα. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να ανακτήσετε την ενέργεια σας.
- Συμφωνήστε με τους συναδέλφους σας να κάνετε μαζί διάλειμμα.
- Βάλτε μια ειδοποίηση στο κινητό για να μην ξεχνάτε τα διαλείμματα σας.
- Στα διαλείμματα σας κάντε κάτι που απολαμβάνετε.
- Χρησιμοποιήστε σημειώματα για να σας υπενθυμίζουν ότι είναι ανάγκη να κάνετε διάλειμμα.
Πώς μας ωφελούν τα διαλείμματα;
Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι οι άνθρωποι που δεν ξεκουράζονται ποτέ έχουν ισχυρό χαρακτήρα. Αυτό δεν είναι αλήθεια.
Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Σύμφωνα με την θεωρία του Maslow, δεν μπορούμε να έχουμε καλή αυτοεκτίμηση ή να καταλάβουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες, αν δεν ξεκουραζόμαστε.
Το να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να ξεκουράζεται αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Αλλά τι μπορούμε να κερδίσουμε από τα διαλείμματα;
- Αποφεύγουμε τις παραπάνω αρνητικές συνέπειες. Όταν ξεκουραζόμαστε δίνουμε στο μυαλό και στο σώμα μας τη δυνατότητα να ηρεμήσουν, έτσι αποτρέπουμε τις ασθένειες.
- Καλύτερη απόδοση και παραγωγικότητα. Η ξεκούραση ενισχύει την πνευματική διαύγεια, έτσι μπορούμε να δουλεύουμε πιο αποτελεσματικά.
Πώς θα ενσωματώσετε τα διαλείμματα στην καθημερινότητα;
- Χρονοδιάγραμμα: χωρίς σχεδιασμό, είναι δύσκολο να κάνουμε πράγματα. Όταν δεν έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο, μπορεί να έχουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες από τον εαυτό μας, και να μην έχουμε χρόνο για ξεκούραση.
- Κανόνας των 45/15 λεπτών: οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να μείνουμε συγκεντρωμένοι για περισσότερο από 45 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Για αυτό κάθε 45 λεπτά μπορούμε να κάνουμε ένα διάλειμμα για 15 λεπτά ώστε να διατηρούμε την συγκέντρωση μας και να είμαστε αποτελεσματικοί στη δουλειά μας.
- Τεχνική Pomodoro: μπορείτε να χωρίσετε τη δουλειά σας σε τμήματα των 25 λεπτών, στα οποία θα ακολουθεί ένα διάλειμμα 5 λεπτών. Μετά από 4 κύκλους μπορείτε να κάνετε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα (15-20 λεπτά).
Τα μικρά διαλείμματα μειώνουν το στρες και ενισχύουν την παραγωγικότητα
Ο καθένας μπορεί να επιλέξει πότε και πόσο διάλειμμα θα κάνει στη δουλειά του. Ο εγκέφαλος μας δεν μπορεί να μένει συγκεντρωμένος όλη την ώρα. Αν προσπαθούμε να παρατείνουμε τη συγκέντρωση, τελικά θα την χάσουμε τελείως.
Αν έχετε την ελευθερία να επιλέξετε πότε και πόσο διάλειμμα θα κάνετε, κάντε το σοφά. Όταν είστε στη δουλειά ψάξτε για ψυχικά ή σωματικά σημάδια που θα σας δείχνουν ότι πρέπει να κάνετε διάλειμμα, όπως όταν σας παίρνει παραπάνω χρόνο για να συντάξετε ένα email, νιώθετε ένταση στο σώμα. Για σκεφτείτε τι έχετε ανάγκη; Το κλειδί είναι να ηρεμήσετε πριν εμφανιστεί το στρες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να μείνουν συγκεντρωμένοι για πάνω από 90 λεπτά. Αντί να φτάνετε σε αυτό το σημείο, και να χάνετε τη συγκέντρωση σας, κάντε μερικά διαλείμματα για να καθαρίσει το μυαλό σας.
Τα μικροδιαλείμματα για ελάχιστα λεπτά στη διάρκεια της ημέρας βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης και της παραγωγικότητας.
Δύο δραστηριότητες που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες στα διαλείμματα είναι η φυσική δραστηριότητα (περπάτημα) και ο διαλογισμός. Μια απλή βόλτα έξω ή τα λίγα λεπτά διαλογισμού βοηθούν το μυαλό και το σώμα να χαλαρώσει.
Βρείτε ελεύθερο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για ξεκούραση
Όλοι μας πρακτικά έχουμε χρόνο εκτός δουλειάς. Αλλά η ποιότητα αυτού του χρόνου εξαρτάται από το αν μπορούμε να πάρουμε απόσταση από τη δουλειά.
Η διανοητική αποδέσμευση από τη δουλειά, το να μην απαντάμε στα τηλέφωνα ή να μην ελέγχουμε τα emails, είναι σημαντικοί δείκτες για την ευεξία μας. Αυτοί οι δείκτες δείχνουν ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τη δουλειά και τη ζωή μας, δεν έχουμε στρες, και έχουμε λιγότερα προβλήματα στον ύπνο και θέματα υγείας.
Η ικανότητα να αποσυνδεόμαστε από τη δουλειά, εξαρτάται από την εργασιακή κουλτούρα, αν κάποιος μπορεί να αποσυνδεθεί τις μέρες που δεν δουλεύει.
Αν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, τότε ίσως είναι η στιγμή να θέσετε τα όρια σας, να υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες που θα δέχεστε κλήσεις ή θα απαντάτε στα emails.
Αν δουλεύετε από το σπίτι, είναι ακόμη πιο δύσκολο να θέσετε όρια και να αποσυνδεθείτε από τη δουλειά. Καλό είναι να απομακρύνεστε από το γραφείο σας όταν τελειώνετε με τη δουλειά, ώστε να μιμείστε μια πιο συμβατική δουλειά γραφείου.
Μπορείτε να κάνετε κάποιες δραστηριότητες εκτός σπιτιού ώστε να αποσυνδεθείτε από τη δουλειά σας. Μπορείτε να συναντήσετε τους φίλους σας, να επισκεφτείτε ένα μουσείο. Βρείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και σας ταιριάζει.
Ακόμη και αν σας αρέσει η δουλειά σας και θέλετε να ασχολείστε και πέρα από το ωράριο σας, καλό είναι να μην το κάνετε πριν από τον ύπνο. Πριν κοιμηθείτε, πρέπει να χαλαρώσετε λίγο. Μπορείτε να κάνετε διαλογισμό, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε μια συζήτηση με το σύντροφο σας.
Κάντε διακοπές
Οι διακοπές είναι αναγκαίες για την υγεία και την ευεξία μας. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι διακοπές έχουν πολλά οφέλη στην υγεία, μειώνουν το στρες, βελτιώνουν την παραγωγικότητα.
Οι άνθρωποι που κάνουν διακοπές μόνο μια φορά κάθε δύο χρόνια έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, συγκριτικά με όσους πάνε διακοπές δύο ή περισσότερες φορές το χρόνο.
Ακόμη και 4-5 ημέρες διακοπών έχουν θετική επίδραση στην υγεία, καθώς έχουμε χρόνο να ηρεμήσουμε, να περάσουμε χρόνο με το σύντροφο μας. Η δουλειά στη διάρκεια των διακοπών έχει συνδεθεί με χειρότερη υγεία.
Αν κάνετε πραγματικά ξεκούραστες διακοπές, τα οφέλη μπορεί να διαρκούν όχι εβδομάδες αλλά και μήνες αργότερα.
Αν και πολλές φορές συνδέουμε τις διακοπές με ταξίδια, έχουν τα ίδια οφέλη αν μένουμε σπίτι μας.
Είτε μένετε σπίτι ή ταξιδεύετε στις διακοπές σας, καλό είναι να δοκιμάζετε διαφορετικά πράγματα και να κρατάτε το μυαλό σας ενεργό. Μπορείτε να δοκιμάσετε ένα νέο χόμπι για παράδειγμα.
Να θυμάστε ότι οι διακοπές είναι ωφέλιμες όταν δεν έχετε φτάσει σε σημείο burnout. Υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να θέλετε να κάνετε διακοπές και στο να έχετε ανάγκη να κάνετε διακοπές. Όταν κάνετε διακοπές για να αναρρώσετε, χρειάζεστε αρκετές μέρες για να καθαρίσει το μυαλό σας και να μπει σε κατάσταση ηρεμίας.
Ο χρόνος για τον εαυτό μας είναι πολύ σημαντικός
Αν η καθημερινότητα σας είναι γεμάτη υποχρεώσεις, δεν έχετε χρόνο για τον εαυτό σας και το στρες σας κατακλύζει, τότε είναι η στιγμή να μιλήσετε σε έναν ειδικό. Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε όλο αυτό το συσσωρευμένο στρες.