Χωρισμός: το τέλος μιας σχέσης
Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος, πάντα μας πονάει. Ακόμα και όταν χωρίζουμε από μέτριες ή κακές σχέσεις, σύντομες ή μακροχρόνιες σχέσεις, υπάρχουν κάποια πράγματα που μας λείπουν και νοσταλγούμε, ακόμα και η συνήθεια. Κάθε χωρισμός είναι σαν ένας μικρός θάνατος και χρειάζεται χρόνος για να τον επεξεργαστούμε. Έχουμε να πενθήσουμε, αλλά να σκεφτούμε για αυτόν το χωρισμό.
Ο πόνος του χωρισμού εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους
Το πόσο θα μας επηρεάσει ένας χωρισμός (ή ένα διαζύγιο) εξαρτάται από διάφορα στοιχεία. Καταρχήν, από τη συναισθηματική επένδυση που είχαμε κάνει σε αυτή τη σχέση. Ως εκ τούτου, η διακοπή μιας μακροχρόνιας σχέσης είναι πιο επώδυνη και δύσκολη από τις πιο σύντομες σχέσεις, αλλά "πολλά υποσχόμενες" σχέσεις. Και βέβαια ένας χωρισμός είναι ακόμα πιο δύσκολος όταν μας επιβάλλεται ξαφνικά, δηλαδή όταν ο ένας σύντροφος αναπάντεχα και μονόπλευρα αποφασίζει να χωρίσουμε (ή εξαφανίζεται).
Επίσης, η ηλικία και το κοινωνικό δίκτυο, η κατάσταση της κοινωνικής μας ζωής παίζει τεράστιο ρόλο. Όσο μεγαλύτερος ηλικιακά είναι κανείς (και ιδίως οι γυναίκες), νιώθει την πίεση του χρόνου και ότι αυτό συνοδεύει, δηλαδή την πίεση για τη δημιουργία μιας σχέσης ζωής που θα οδηγήσει πιθανώς σε γάμο και παιδιά, δηλαδή τη δημιουργία οικογένειας. Όσο μεγαλύτερος είναι κανείς, τόσο νιώθει ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και οι επιλογές του, πράγμα το οποίο μπορεί να ασκήσει τεράστιο στρες στον άνθρωπο. Εάν το κοινωνικό δίκτυο είναι περιορισμένο (δηλαδή λιγοστοί φίλοι και επαφές), το αδιέξοδο φαίνεται ακόμα μεγαλύτερο (ακόμα περισσότερο στην εποχή του κορωνοϊού και της καραντίνας, όπου οι επαφές έχουν περιοριστεί σημαντικά).
Προηγούμενοι χωρισμοί και τραυματικές εμπειρίες σχέσεων έχουν τεράστια σημασία για το πως βιώνουμε ένα χωρισμό. Αν δηλαδή έχουμε ξαναζήσει χωρισμούς (όπου πχ μας παράτησαν με τον ίδιο τρόπο, υπήρξαν τρίτα πρόσωπα, απιστία, κα) τότε ακόμα ένας χωρισμός βιώνεται πολύ έντονα και είναι ένα σοβαρό πλήγμα στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση.
Επίσης, ο τρόπος του χωρισμού, δηλαδή αν έρχεται ξαφνικά ή αν είναι κάτι που περιμέναμε, παίζει μεγάλη σημασία. Όπως και το να ξέρουμε το λόγο, το "γιατί" ενός χωρισμού. Πολλές φορές οι άνθρωποι διακόπτουν την επικοινωνία και εξαφανίζονται (ghosting), οδηγώντας μας σε πολλά ερωτηματικά, ενοχές και αυτοαμφισβήτηση (τι κάναμε λάθος, που φταίξαμε, κλπ). Από την άλλη, η εγκατάλειψή μας για κάποιον άλλον/άλλη πληγώνει πολύ περισσότερο, και ξυπνάει και συναισθήματα ζήλιας. Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, το αν είμαστε όμορφοι, έξυπνοι, ικανοί, θα επηρεάζει τη βαρύτητα ενός χωρισμού και των συναισθημάτων μας.
Το να ξεπεράσει κανείς ένα χωρισμό μπορεί να γίνεται πιο δύσκολο όταν υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες (όπως οικονομική εξάρτηση, παιδιά στην περίπτωση διαζυγίου) και σε ψυχολογικό επίπεδο μεγάλη εσωστρέφεια ως ιδιοσυγκρασιακό στοιχείο, ντροπαλότητα και άλλα στοιχεία του χαρακτήρα, που περιορίζουν τις δυνατότητες για ελευθερία κινήσεων και νέες σχέσεις, ή προηγούμενες επιβαρυντικές καταστάσεις (όπως και άλλοι χωρισμοί, τραυματικοί ή μη, τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, κα).
Θλίψη ή κατάθλιψη;
Η απώλεια μιας σχέσης φέρνει πόνο και θλίψη, η οποία μπορεί να μοιάζει με πένθος και να οδηγήσει ακόμα και στην κατάθλιψη. Το να πενθήσουμε για μια σχέση, ακόμα και σύντομη, θέλει χρόνο. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει στεναχώρια, θλίψη, θυμός (συνυφασμένα με ενοχές και αυτοκριτική) για ένα διάστημα λίγων μηνών, που εξαρτάται από τη συναισθηματική επένδυση στη σχέση και τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν.
Αν όμως η κατάσταση αυτή της θλίψης παρατείνεται (πάνω από 6 μήνες) ή μεγαλώνει η έντασή της, σε σημείο που γίνεστε δυσλειτουργικοί στη ζωή σας ή νιώθετε πως η ζωή δεν έχει νόημα, τότε χρειάζεται πλέον να αναζητήσετε βοήθεια ψυχιάτρου και όχι ψυχολόγου γιατί είναι πολύ πιθανό ότι υπάρχει κατάθλιψη (μπορείτε να κάνετε το ΤΕΣΤ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ).
Πως να ξεπεράσω ένα χωρισμό;
Είναι μύθος ότι χρειάζεται ένα μεγάλο διάστημα και μακροχρόνια θεραπεία για να ξεπεράσετε ένα χωρισμό. Υπάρχουν θεραπευτικές τεχνικές που επιταχύνουν εξαιρετικά την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός χωρισμού, της θλίψης, του πόνου και του συναισθηματικού σοκ. Με τη βοήθεια της βραχείας ψυχοθεραπείας, της ομοιοπαθητικής και κυρίως του EMDR, μπορείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσετε το συναισθηματικό σοκ και τις συνέπειες του χωρισμού, στις περισσότερες περιπτώσεις σε διάστημα ενός μηνός (εφόσον δεν υπάρχει μία πολύ επιβαρυμένη με ψυχολογικά τραύματα παιδική ηλικία).
Ωστόσο αν υπάρχει έντονη εσωστρέφεια, πολλά ψυχικά τραύματα και περιορισμένες κοινωνικές επαφές, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
Συμβουλευτική - Ψυχοθεραπεία
Πολλές φορές υπάρχουν διλήμματα, για το αν κανείς πρέπει να χωρίσει ή ή να συνεχίσει την προσπάθεια σε μία σχέση. Πρέπει καταρχήν να αναρρωτηθείτε αν η σχέση σας ήταν υγιής ή όχι.
Επίσης, συχνά κανείς μπορεί να διαπιστώσει ότι κάποια μοτίβα επαναλαμβάνονται, δηλαδή ότι επιλέγετε συντρόφους με παρόμοιες συμπεριφορές ή ότι μοιάζουν με κάποιο γονιό σας, και τελικώς ξαναζείτε τα ίδια πράγματα με προηγούμενες σχέσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι βοηθητική η Συμβουλευτική και η Ψυχοθεραπεία, όπου αυτά τα διλήμματα μπορούν να λυθούν και τα ασυνείδητα μοτίβα επιλογών να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν.
Θεραπευτική αντιμετώπιση ενός χωρισμού
Με το EMDR (για την επεξεργασία του ψυχικού τραύματος) και την βραχεία ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, τα συναισθηματικά τραύματα από ένα χωρισμό μπορούν να επουλωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συμπληρωματικά, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ μπορεί να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να μειώσει τον πόνο του χωρισμού.
Μπορείτε να δυναμώσετε, να ξεπεράσετε τον πόνο και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, ώστε να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις καταστάσεις και να συνεχίσετε της ζωής σας με πιο υγιείς επιλογές συντρόφου και συμπεριφορών.