Ζαλάδα όταν ξαπλώνω
Αρκετοί άνθρωποι νιώθουν ζαλάδα όταν ξαπλώνουν. Η πιο συχνή αιτία για την ζαλάδα είναι ο ίλιγγος. Ο ίλιγγος είναι το συναίσθημα ότι όλα γυρίζουν γύρω μας, σε σημείο που επηρεάζει την ισορροπία μας. Είναι πολύ πιο έντονος από μια απλή ζαλάδα. Ο ίλιγγος μπορεί να διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι ώρες. Αν κάποιος έχει σοβαρό ίλιγγο μπορεί οι κρίσεις να διαρκούν αρκετές μέρες, εβδομάδες ή μήνες.
Ξαπλώνετε στο κρεβάτι σας και θέλετε απλά να ξεκουραστείτε μετά από μια δύσκολη μέρα. Έχετε βάλει να ακούτε τον ήχο της θάλασσας από μια συσκευή με λευκούς ήχους, φοράτε τα πιο άνετα ρούχα σας, αλλά κάτι δεν πάει καλά. Γέρνετε απαλά το κεφάλι σας και τότε μια ξαφνική ζαλάδα κάνει την εμφάνισή της και το δωμάτιο αρχίζει να γυρίζει. Αν έχετε νιώσει ποτέ αυτή τη ζαλάδα ξέρετε πόσο ενοχλητική είναι.
Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες ζαλάδας όταν ξαπλώνουμε;
Αν αναρωτιέστε γιατί νιώθετε ζαλάδα όταν ξαπλώνετε, ο ίλιγγος είναι η πιο συχνή αιτία. Επίσης τα προβλήματα με τα αυτιά μπορεί να επηρεάζουν την ισορροπία, και είναι η πιο συχνή αιτία ιλίγγου. Κοινά προβλήματα των αυτιών που μπορεί να προκαλούν ίλιγγο είναι:
- Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως, όπου συγκεκριμένες κινήσεις του κεφαλιού προκαλούν ίλιγγο.
- Νόσος Meniere, μια σπάνια πάθηση των αυτιών που μπορεί να περιλαμβάνει την απώλεια ακοής ή το κουδούνισμα στο αυτί.
- Λαβυρινθίτιδα, η οποία είναι μια λοίμωξη στο εσωτερικό αυτί η οποία προκαλείται από κάποιον ιό κρυολογήματος.
- Αιθουσαία νευρωνίτιδα, η οποία είναι μια φλεγμονή του αιθουσαίου νεύρου.
- Ψυχογενής ίλιγγος, που οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια, όπως το άγχος και το στρες
Άλλες πιθανές αιτίες ιλίγγου περιλαμβάνουν τις ημικρανίες, διάφορα φάρμακα, τον ψυχογενή ίλιγγο. Επίσης, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ιλίγγου με άγνωστη αιτία (ιδιοπαθή).
Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως
Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες ιλίγγου. Συνήθως προκαλεί σύντομα επεισόδια ήπιας ως σοβαρής ζαλάδας. Η πιο συχνή αιτία του είναι η αλλαγή της θέσης του κεφαλιού. Αυτή η κατάσταση συμβαίνει όταν οι ωτόλιθοι στο εσωτερικό μας αυτή μετακινούνται σε άλλα τμήματα του αυτιού που ανιχνεύουν την κίνηση του κεφαλιού. Αυτό μπορεί να προκαλεί ξαφνικό, έντονο ίλιγγο, μια μορφή ζαλάδας που κάνει το δωμάτιο να γυρίζει γύρω σας. Τα συμπτώματα της ζαλάδας που έχουν σχέση με τον καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως κάνουν την εμφάνισή τους όταν ξαπλώνουμε ή αλλάζουμε πλευρό στο κρεβάτι. Αν και είναι σύντομα, συνήθως έχουν διάρκεια 10-20 δευτερόλεπτα, αυτά τα επεισόδια είναι ενοχλητικά και κάποιες φορές επικίνδυνα, καθώς μπορεί κάποιος να πέσει από το κρεβάτι.
Αιτίες καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσεως;
Πολλοί άνθρωποι βιώνουν καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης χωρίς ξεκάθαρη αιτία. Αυτό ονομάζεται ιδιοπαθής καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως. Ένας τραυματισμός στο κεφάλι μπορεί επίσης να προκαλεί τη συγκεκριμένη μορφή ιλίγγου. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:
- Παθήσεις που βλάπτουν το εσωτερικό αυτί
- Βλάβη από ένα χειρουργείο στο αυτί
- Βλάβη από την στάση του σώματος
- Ημικρανίες
Υπάρχει ένα μικρό όργανο μέσα στο αυτί που ονομάζεται λαβύρινθος του αιθουσαίου. Αυτό το όργανο περιλαμβάνει τρεις δομές σε σχήμα βρόγχου που έχουν την ονομασία ημικυκλικά κανάλια. Τα ημικυκλικά κανάλια περιέχουν υγρό και αισθητήρες που μοιάζουν με τρίχες που ελέγχουν την περιστροφή του κεφαλιού.
Άλλες δομές στο αυτί, γνωστές ως ωτόλιθοι, ελέγχουν τις κινήσεις του κεφαλιού και τη θέση σε σχέση με τη βαρύτητα. Οι ωτόλιθοι περιέχουν κρυστάλλους που μας κάνουν ευαίσθητους στη βαρύτητα.
Αν αυτοί οι κρύσταλλοι μετακινηθούν, μπορούν να μπούνε στα ημικυκλικά κανάλια. Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί όταν ξαπλώνουμε. Οι εκτοπισμένοι κρύσταλλοι κάνουν τα ημικυκλικά κανάλια ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αλλαγές στη θέση του κεφαλιού, στις οποίες φυσιολογικά δεν αντιδράμε. Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων μας κάνει να νιώθουμε ζαλάδα.
Παράγοντες κινδύνου για τον καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης
Ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης είναι συχνός στους ανθρώπους άνω των 50 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν αυτή τη μορφή ιλίγγου από ότι οι άνδρες. Επίσης, ένας τραυματισμός στο κεφάλι ή κάποιο πρόβλημα στα όργανα ισορροπίας του αυτιού αυξάνουν τον κίνδυνο για ίλιγγο. Πολλές φορές η ζαλάδα μπορεί να μην έχει παθολογική αιτία, αλλά να έχει ψυχολογική αιτία, και τότε συνήθως αφορά τον ψυχογενή ίλιγγο.
Τραυματισμός στο κεφάλι
Ένας τραυματισμός στο κεφάλι μπορεί να είναι ο λόγος της ζαλάδας. Αν κάποιος έχει κάποιο ατύχημα και χτυπήσει το κεφάλι του μπορεί να έχει θέματα στην ισορροπία του, όπως ο ίλιγγος. Ευτυχώς, τα τραύματα στο κεφάλι αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά (η ομοιοπαθητική έχει να προσφέρει πολλά στους τραυματισμούς).
Νόσος Ménière
Αν νιώθετε ζαλάδα όταν ξαπλώνετε, αλλά δεν έχετε καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως ή κάποιο τραύμα στο κεφάλι, τότε μπορεί να έχετε τη νόσο Ménière. Η συγκεκριμένη διαταραχή αφορά το εσωτερικό αυτό και προκαλεί σοβαρό ίλιγγο, εμβοές, απώλεια ακοής και συχνά ένα αίσθημα συμφόρησης στο αυτί. Η νόσος Ménière μπορεί να προκαλεί ξαφνική ζαλάδα και να αποπροσανατολίζει τον ασθενή. Αν και η συγκεκριμένη νόσος μπορεί να κάνει την εμφάνισή της σε κάθε ηλικία, είναι πιο συχνή σε ενήλικες μέσης ηλικίας 40-60 ετών.
Θεραπεία της ζαλάδας
Αν νιώθετε ότι η ζαλάδα είναι έντονη και δεν υποχωρεί καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας ώστε να γίνει η διάγνωση. Αν ο γιατρός διαγνώσει καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσεως, τότε υπάρχουν κάποιες επεμβάσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η πρώτη διαδικασία είναι ο ελιγμός Epley, που περιλαμβάνει την απαλή κίνηση του κεφαλιού σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η δεύτερη τεχνική, περιλαμβάνει τον ελιγμό Semont, μια γρήγορη περιστροφή του κεφαλιού σας από τη μία πλευρά στην άλλη. Αν ο γιατρός σας υποπτεύεται κάποιον τραυματισμό στο κεφάλι, τότε θα πρέπει να κάνετε περαιτέρω διερεύνηση. Αν γίνει η διάγνωση της νόσου Ménière τότε ο γιατρός θα σας προτείνει ένα πλάνο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων βραχυχρόνια και μακροχρόνια.
Θεραπεία του καλοήθους παροξυσμικού ιλίγγου θέσεως
Ο ίλιγγος μπορεί να υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Ωστόσο, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Τεχνική επανατοποθέτησης των καναλολίθων
Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει στο ιατρείο ενός εξειδικευμένου ωτορινολαρυγγολόγου. Η διαδικασία περιλαμβάνει απλές και αργές κινήσεις στο κεφάλι. Ο στόχος είναι να μετακινηθούν οι ωτόλιθοι από τα γεμάτα με υγρό ημικυκλικά κανάλια στον προθάλαμο. Ο προθάλαμος είναι μια από τις θέσεις των ωτολίθων στο αυτί. Η τεχνική δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα.
Η τεχνική της επανατοποθέτησης των καναλολίθων μπορεί να γίνει στο ιατρείο. Ο ασθενής μένει σε μια συγκεκριμένη θέση για 30 δευτερόλεπτα αφού σταματήσουν τυχόν μη φυσιολογικά συμπτώματα ή κινήσεις των ματιών. Οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν βελτίωση μετά από 1-2 θεραπείες.
Χειρουργικές εναλλακτικές επιλογές
Σε σπάνιες περιπτώσεις, όταν η επανατοποθέτηση των καναλολίθων δεν βελτιώνει τα συμπτώματα, μπορεί ο γιατρός να σας προτείνει κάποια χειρουργική επέμβαση. Μια χειρουργική επέμβαση γνωστή ως επέμβαση απόφραξης καναλιών χρησιμοποιεί ένα τμήμα οστού για να μπλοκάρει το τμήμα του εσωτερικού αυτιού που προκαλεί τη ζαλάδα. Με αυτό τον τρόπο τα ημικυκλικά κανάλια στο αυτί σταματούν να ανταποκρίνονται στις κινήσεις των λίθων ή στις κινήσεις του κεφαλιού. Το ποσοστό επιτυχίας της επέμβασης αγγίζει το 90%.
Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης της ζαλάδας
Η ζαλάδα όταν ξαπλώνουμε μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική, και να παρεμβαίνει στον ύπνο μας. Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες που προκαλούν ζαλάδα, υπάρχουν και ψυχολογικές αιτίες όπως το άγχος, η κατάθλιψη, που μπορεί να επιδεινώνουν το πρόβλημα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ βοηθητική η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ και ο ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ καθώς βοηθούν στην διαχείριση του στρες.